MENI
27.7.2011

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda



Na danas održanoj 3. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, podržani su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji pravnih osoba koje osnivaju institucije Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pečatu BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upotrebi i zaštiti naziva BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
U vezi Prijedloga zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline u sudskim postupcima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, donesen je zaključak kojim se predlaže Domu da odobri produženje amandmanske faze, tako da amandmanska faza za ovaj prijedlog zakona traje najkasnije 48 sati do održavanja sjednice Ustavnopravne komisije, na kojoj će ovaj prijedlog zakona biti razmatran u drugoj fazi.
Utvrđena je usaglašenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, i podržana su načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, predlagač Vijeće ministara BiH.
Utvrđena je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o sprečavanju dopinga u sportu u BiH, a nije utvrđena usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, predlagač Vijeće ministara BiH.
Nije donesena odluka u vezi Zahtjeva Ustavnog suda BiH za očitovanjem o Zahtjevu za ocjenu ustavnosti čl.17. i 39. st.(1) i (2) Zakona o državljanstvu BiH, koji je podnio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.
Usvojen je Izvještaj o radu Vijeće ministara BiH za 2010. godinu, u dijelu koji se odnosi na rad Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva pravde BiH, Instituta za akreditiranje BiH, Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, Instituta za standardizaciju BiH, Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja, Agencije za državnu službu BiH, Agencije za sigurnost hrane BiH, Agencije za statistiku BiH, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete.
Usvojen je Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2010. godinu.
Zaključeno je da se primi k znanju Izvještaj o provedbi zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za 2010. godinu, te se predlaže Domu naroda PSBiH da isti podrži sa preporukama sadržanim u Izvještaju, kao i da se formira interresorna radna grupa koja će pristupiti realizaciji preporuka iz Izvještaja.
Primljena je k znanju Informacija o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2010. godinu, a usvojen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2010. godinu za period od 01.01.2010. do 31.12.2010. godine, kao i Izvještaj o zaštiti osobnih podataka BiH za 2010. godinu i Izvještaj o radu Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete za period od 01.01.2010. godine do 31.12.2010. godine.
Također, usvojen je Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije za 2010. godinu, kao i Orjentacioni radni plan za 2011. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću