MENI
26.7.2011

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, dr. Božo Ljubić razgovarao s ambasadorom Crne Gore u BiH


„Odnosi naše dvije zemlje su dobri i mogu biti pozitivan primjer dobrosusjedske suradnje, ali svakako da i dalje postoji prostor za poticanje gospodarstvenih, političkih i kulturnih veza, za šta je preduvjet ovakva vrsta kontakata“, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dr. Božo Ljubić tokom razgovora s ambasadorom Crne Gore u BiH, Draganom Đurovićem. Dr. Ljubić je istakao da nacionalne manjine u BiH i Crnoj Gori postaju mostovi spajanja, kakav je slučaj i u zemljama Evropske unije.
„U BiH kreće proces ustavnih promjena, temeljem Presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Finci-Sejdić, i sasvim je jasno da treba otkloniti sve diskriminatorske odredbe koje postoje. Problemi sa nacionalnim manjinama su samo metastaza osnovnog problema BiH, a to je neriješeno nacionalno pitanje u cjelini, jer Ustav i Izborni zakon krše ljudska prava i konstitutivnih naroda glede kandidiranja za Predsjedništvo, na primjer, ovisno o entitetu u kojem žive. Posebice se to odnosi na hrvatsku poziciju, jer prema postojećem Ustavu i Izbornom zakonu u praki se to već desilo dva puta, Hrvati mogu kandidirati, ali ne mogu izabrati legitimnog predstavnika“, naglasio je Ljubić. On je rekao da je optimista, jer u BiH, ipak prevladava odgovorna politika, bez obzira što ponekad pragmatični razlozi utječu i na neke drugačije poteze.
Ocjenivši regionalnu saradnju značajnom za stabilnost i napredak jugoistočne Evrope, ambasador Đurović je istakao da Crna Gora, kao i susjedne zemlje, izražava potpunu spremnost na provođenju svih reformi koje će ubrzati evropske integracije i njen ulazak u NATO. "Vjerujemo da će Crna Gora sljedeće godine otpočeti pristupne pregovore za članstvo u EU, što može biti podsticaj i za zemlje regiona", naglasio je on. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću