MENI
26.7.2011

Susret predsjedavajućeg Predstavničkog doma, dr. Denisa Bećirovića s ambasadorom R Austrije


- Potrebno je uvažavati sve različitosti u Bosni i Hercegovini i shvatiti da niko nema pravo na političku isključivost i maksimalističke ciljeve. Moramo, dakle, biti spremni na kompromise i dijalog. Ova zemlja je opstajala i u najtežim vremenima a naš je zadatak da se postaramo da građani i narodi Bosne i Hercegovine uživaju mnogo bolji standard nego ranije. Prije deset godina Predsjedništvo BiH je utvrdilo spoljnopolitičke ciljeve - ulazak u Evropsku uniju i NATO a uz rad na zadacima koje oni nameću, u narednom periodu bolju persperktivu našim građanima mogu donijeti i napori na ispunjenju uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je prilikom susreta s ambasadorom Republike Austrije u našoj zemlji Donatusom Kockom, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović.
Po riječima ambasadora Kocka, bilo bi bitno da ove jeseni ka Briselu budu upućeni pozitivni signali u vidu intenzivnog rada na implementaciji presude Sejdić-Finci te usaglašavanja zakona o državnoj pomoći i o popisu stanovništva. To bi, dodao je on, moglo predstavljati izlazak iz perioda stagnacije koji u slučaju naše zemlje predstavlja korake unatrag obzirom da naše neposredno okruženje snažno ide ka Evropskoj uniji.
Ambasador Kock i predsjedavajući Bećirović saglasili su se da vrlo dobre odnose između Austrije i Bosne i Hercegovine treba obogatiti intenzivnijom parlamentarnom saradnjom, kako u direktnim kontaktima rukovodstava parlamentarnih domova tako i povezivanju na nižim parlamentarnim razinama. Istovremeno, danas je konstatovano da činjenica da se Bosna i Hercegovina u ovoj godini može pohvaliti pozitivnim trendovima u ekonomskoj saradnji sa Austrijom otvara prostor za tješnje povezivanje pa je ambasador Kock rekao da će prenijeti otvoren poziv austrijskim investitorima da se pojave na našem tržištu naročito u elektroenergetskoj sferi, oblasti poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane ali i na brojnim drugim poljima koja su potpuno otvorena za saradnju. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću