MENI
25.7.2011

Održana sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku


Na danas održanoj 2. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, nisu podržana načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Jednoglasno su podržana načela Prijedloga zakona o sprečavanju dopinga u sportu BiH, predlagač Vijeće ministara BiH.
Informacija Ureda zastupnika Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava o 1115. DH sastanku Odbora zamjenika ministara Vijeća Evrope, koji je održan od 07. do 09. juna 2011. godine, kao i o odlukama Odbora zamjenika ministara donesenim na ovom sastanku koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, primljena je k znanju. Također, donesen je zaključak u kojem se sugerira Vijeću ministara BiH formiranje radne grupe koja će pripremiti amandmane kako bi se pristupilo provođenju presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, u slučaju Sejdić-Finci.
Svi članovi Zajedničke komisije su tokom glasanja bili suzdržani u vezi Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH za 2010. godinu, iz djelokruga Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima, Fonda za povratak, Institucije Ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH i Agencije za antidoping kontrolu, tako da Izvještaj nije usvojen.
Usvojen je Izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, kao i zaključak u kojem je rečeno kako će biti održana tematska sjednica na koju će biti pozvani relevantni predstavnici svih nivoa vlasti u BiH koji se bave pitanjima zaštite ljudskih prava u BiH, kako bi se razgovaralo o stanju ljudskih prava u BiH, kao i daljnjim aktivnostima koje je potrebno poduzeti s ciljem njihovog boljeg provođenja.
Usvojen je Poseban izvještaj o pravima osoba s invaliditetom, koje je upućeno od strane Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.
Primljena je k znanju Informacija o proceduri imenovanja novog saziva Vijeća nacionalnih manjina BiH, te je zaključeno da će se formirati radna grupa koja će uraditi sve potrebne aktivnosti s ciljem upućivanja javnog poziva kako bi se pristupilo biranju članova u novi saziv Vijeća.
Zbog ranije preuzetih obaveza članova Zajedničke komisije, odlučeno je da se ostale tačke dnevnog reda o kojima se trebala voditi rasprava na današnjoj sjednici, razmatraju na narednoj sjednici Zajedničke komisije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću