MENI
10.6.2011

Pismo Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma o osiguravanju ravnopravne zastupljenosti spolova


Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Niko Lozančić uputio je pismo koje se odnosi na osiguravanje ravnopravne zastupljenosti spolova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanju.
Pismo je upućeno Predsjedništvu BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, političkim strankama koje učestvuju u predlaganju predsjedavajućeg i ministara VM BiH i Komisiji za pripremu izbora VM BiH i njegov sadržaj prenosimo u cjelosti.

"Poštovani,
Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatralo je na sjednici od 9.6.2011. pitanja provedbe odredbi Zakona o ostvarivanju ravnopravnosti spolova u BiH koje se odnose na osiguravanje ravnopravne zastupljenosti spolova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanju.
Kao učesnika u postupku izbora novog Vijeća ministara BiH, podsjećamo vas na obvezu poštivanja ovih odredbi, a posebno odredbi članka 20. Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH – pročišćeni tekst (“Sl.glasnik BiH”, br. 32/10), prema kojima ravnopravna zastupljenost spolova postoji u slučaju kada je jedan od spolova zastupljen najmanje u procentu 40% u ovim tijelima, u suprotnom postoji diskriminacija (st. 2 i 3).
Molimo vas da uzmete u obzir naše sugestije imajući u vidu činjenicu da smo u prethodnom Vijeću ministara BiH imali svega dvije zamjenice ministra, a niti jednu ženu na poziciji ministra". (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću