MENI
28.3.2011

Članovi Odbora za žalbe građana u službenoj posjeti institucijama Velike Britanije




Članovi Odbora za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH, boravili su u studijskoj posjeti tijelima Velike Britanije koji se bave pitanjima ponašanja policijskih službenika. 
Tokom trodnevne posjete, razgovarano je sa Nicholasom Longom, predsjednikom Nezavisne komisije za rješavanje žalbi na ponašanje policijskih službenika (IPCC), Lindom Robinson, zamjenicom direktora Jedinice za policijske ovlasti i zaštitu i Vicom Marshallom, policijskim savjetnikom u Jedinici. Razmjenjena su mišljenja o dosadašnjem radu i zakonskim odrednicama rada tijela čiji su predstavnici prisustvovali sastanku.
Članovi Odbora za žalbe građana, susreli su se i sa zvaničnicima Scotland Yarda, koji se bave pitanjima ponašanja policijskih službenika. Između ostalog, uočeni su određeni nedostaci u radu Odbora za žalbe građana, te je zaključeno kako je potrebno pristupiti određenim zakonskim izmjenama rada Odbora, kao i smjernicama za što uspješniji i kvalitetniji odnos sa policijskim tijelima BiH. 
Studijska posjeta u kojoj su bili Mate Miletić, predsjedavajući, Amela Bašić, prva zamjenica predsjedavajućeg, Borislav Radić, drugi zamjenik predsjedavajućeg i Ermin Pešto, član Odbora, realizirana je uz pomoć Evropske komisije (TAIEX program), kao i svesrdnu podršku Ambasade BiH u Velikoj Britaniji. (kraj)



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću