MENI
28.3.2011

Članovi Vijeća nacionalnih manjina susreli se sa ministrom u Vladi Republike Slovenije, Boštjanom Žekšom




Članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH danas su se susreli sa ministrom za Slovence u inostranstvu i svijetu Vlade Republike Slovenije, Boštjanom Žekšom.
Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina BiH, Nedžad Jusić je informisao ministra Žekša i njegove saradnike o strukturi i radu Vijeća, kao i o problemima nacionalnih manjina u BiH.
„Problemi nacionalnih manjina u BiH su, između ostalog, prepoznati i u Odluci Suda za ljudska prava u Strasbourgu, u predmetu Finci-Sejdić“, rekao je Jusić, naglašavajući da je Vijeće pripremilo i amandmane na Ustav BiH, čijim bi se usvajanjem poboljšao status manjina u našoj zemlji.
Ministar Žekš je istakao da Republika Slovenija ima drugačiji zakonski okvir za pristup nacionalnim manjinama koje se tretiraju kao autohtone manjine. „Susret sa predstavnicima Vijeća nacionalnih manjina BiH za mene je prilika da nešto novo saznam i naučim“, rekao je on. 
Susretu je prisustvovao i ambasador R Slovenije u BiH, Andrej Grasseli koji je naglasio važnost implementacije Presude Finci-Sejdić, kao i popisa stanovništva kojim bi se utvrdio tačan broj nacionalnih manjina u BiH. (kraj)    



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću