MENI
16.3.2011

Potpisan Memorandum o razumijevanju i pružanju pomoći između Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika i UNDP-a u BiH




U cilju osiguranja okvira za provedbu projekta podrške radu Ureda parlametarnog vojnog povjerenika BiH danas su parlametarni vojni povjerenika Boško Šiljegović, i Yuri Afanasiev, u ime Razvojnog projekta u BiH (UNDP), potpisali Memorandum o razumijevanju i pružanju pomoći.
Tokom potpisivanja, istaknuto je kako je Memorandum vid podrške u izgradnji kapaciteta koji uključuju pružanje tehničke opremeljnosti, smjernica opremanja, kao i pružanja relevantnih oblika obuke osoblja Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika. Također, rečeno je kako se potpisivanjem otvaraju i mogućnosti za konkretne incijative, koje će pružiti podršku regionalnoj saradnji i koordinaciji.
Parlamentarni vojni povjerenik BiH, Boško Šiljegović danas je rekao da je potpisivanjem Memoranduma prepoznat dosadašnji rad, ali i uloga Ureda u zaštiti ljudskih prava i sloboda vojnih osoba i kadeta u Oružanim snagama i Ministarstvu obrane BiH. U ime  Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Ureda, Šiljegović je izrazio zahvalnost UNDP-u, ali i dodao kako će ovakav vid podrške biti od velike pomoći u daljem radu i jačanju institucije parlamentarnog vojnog povjerenika.
Rezidentni predstavnik UNDP-a, Yuri Afansiev istakao je kako BiH prolazi kroz složene procese reformi u području odbrane, koja u uvelikoj mjeri utječe i na veliki broj vojnih osoba. Kako je naglasio, potpisivanjem Memoranduma osigurano je 50.000 eura za jačanje rada i uloge Ureda, čiji zadatak jeste zaštita ljudskih prava vojnih lica. (kraj) 



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću