MENI
5.5.2017

Član Delegacije PSBiH u PSOSCE-a Halid Genjac na parlamentarnom seminaru PSOSCE-a u Frankfurtu

Član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE) Halid Genjac učestvovat će u radu parlamentarnog seminara, koji će se, u organizaciji PSOSCE-a, održati 6. i 7. maja u njemačkom gradu Frankfurtu. 

Tema parlamentarnog seminara, čiji je domaćin njemački Bundestag, bit će obnova nacionalističke politike i borba za geopolitičke sfere utjecaja koji ugrožavaju mir i sigurnost, a u fokusu će biti zemlje regiona Jugoistočne Evrope.

Tokom seminara, čije održavanje podržava i Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke, parlamentarcima iz zemalja regiona Jugoistočne Evrope, kao i članovima delegacija Rusije i SAD u PSOSCE-a, obratit će se predsjednica PSOSCE-a Christine Muttonen i predsjedavajuća Delegacije SR Njemačke u PSOSCE-a Doris Barnett.

Kako je najavljeno, učesnici parlamentarnog seminara u Frankfurtu bit će u prilici da čuju mišljenja i stavove stručnjaka o aktuelnim dešavanjima u regionu Jugoistočne Evrope, o implikacijama unilateralnih koraka, nacionalne retorike i vanjskog miješanja velikih sila na državne strukture i društva zemalja regiona, na ekonomsku saradnju, kao i na koncept kolektivne sigurnosti i uspostavljene sigurnosne mehanizme u Jugoistočnoj Evropi. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću