MENI
19.5.2020.

Одржана 4. сједница Комисије за спољну трговину и царине

Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) на 4. сједници усвојила је и у даљу парламентарну процедуру упутила Извјештај о издатим исправама и одбијеним захтјевима за издавање исправа за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и робе посебне намјене за 2018. годину, чији је предлагач Министарство спољне трговине и економских односа БиХ.

Након расправе о овом Извјештају, Комисија је подржала и у даљу парламентарну процедуру упутила посланичку иницијативу Мирка Шаровића, којом се од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ тражи скраћење рокова везаних за издавање исправа за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и робе посебне намјене.

Комисија је такође усвојила и закључак којим се од надлежних институција за издавање исправа за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и робе посебне намјене тражи да поштују задате рокове приликом давања ових исправа.

Разматрајући допис маркетиншке асоцијације „БиХ шљиве“, а који се односи на проведбену директиву о заштитним мјерама против уношења у Европску унију (ЕУ) организама штетних за биље и биљне производе и против њиховог ширења унутар ЕУ, Комисија је усвојила закључак којим се задужује Министарство спољне трговине и економских односа БиХ да хитно организује састанак са представницима маркетиншке асоцијације „БиХ шљиве“ и представницима других релевантних асоцијација и удружења из ове области, како би заједнички донијели закључке којим би ријешили проблеме у вези са два гранична прелаза на које пошиљке биља, биљних производа и других предмета који подлијежу надзору фитосанитарне инспекције могу улазити из Босне и Херцеговине у Републику Хрватску, и то гранични прелаз Стара Градишка на сјеверу и гранични прелаз Нова села (Метковић) на југу наше земље, а гдје се надзор врши само радним даном у времену од 08:00 до 16:00 часова на ГП Стара Градишка, односно од 07:00 до 15:00 часова на ГП Нова села.

Такође, Комисија је усвојила закључак којим се тражи да Министарство спољне трговине и економских односа БиХ захтијева од надлежних институција Републике Хрватске да фитосанитарна инспекција на граничним прелазима ради 24 часа дневно, те да се путем надлежних комисија упути захтјев надлежним тијелима ЕУ како би се отворила још два или више граничних прелаза са Републиком Хрватском за промет биља, биљних производа и других предмета који подлијежу надзору фитосанитарне инспекције. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу