MENI
5.4.2023

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić sastao se sa specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova Rumunije

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Nikola Špirić sastao se danas u Sarajevu sa specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova Rumunije Adrianom Davidoiuom.

Razgovor se vodio o pitanjima unutrašnjeg i regionalnog razvoja, naročito o procesu daljeg približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, kao i o mogućnostima unapređenja bilateralne saradnje.

Konstatovano je da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja. Moguće je, ocijenjeno je, unaprijediti trgovinsku razmjenu, ali i druge oblike ekonomske saradnje.

Dr. Špirić informisao je gosta o procesu formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora. Jedan od definisanih prioriteta novouspostavljene vlasti biće ubrzanje procesa integracije u Evropsku uniju.

G. Davidoiu izrazio je punu podršku Rumunije procesu pristupanja Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja regiona Evropskoj uniji.

Učesnici sastanka složili su se da je potrebno unaprijediti i međuparlamentarnu saradnju.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Rumunije u BiH Anton Pacuretu." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikole Špirića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću