MENI
5.4.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBIH dr. Denis Zvizdić sastao se sa specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova Rumunije

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić sastao se danas sa specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova Rumunije Adrianom Davidoiuom i upoznao ga s aktuelnom političkom situacijom u BiH i sa zakonodavnim prioritetima Predstavničkog doma PSBiH u narednom periodu.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na svemu što Rumunija radi za Bosnu i Hercegovinu, a posebno na bezuvjetnoj podršci prilikom dodjele kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji (EU). Rekao je da su ključni prioriteti Bosne i Hercegovine članstvo u EU i NATO savezu. Naglasio je da je Rumunija jedna od zemalja sa najviše vojnika unutar EUFOR Althea misije u BiH i, s tim u vezi, ukazao na značaj raspoređivanja dijela vojnika EUFOR-a u Brčko Distriktu.

Predsjedavajući Zvizdić i specijalni izaslanik Davidoiu su se saglasili da su odnosi između naše dvije države dobri i prijateljski, ali da treba raditi na osnaživanju parlamentarne i bilateralne saradnje na poljima od zajedničkog interesa. Složili su se da u ekonomskom smislu postoje velike mogućnosti za ulaganja u turizam, poljoprivrednu proizvodnju, auto, drvnu, namjensku i mašinsku industriju, te u IT sektor kao jedan od najbrže rastućih sektora u Rumuniji i BiH.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Rumunije u BiH Anton Pácuretu.” (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću