MENI
10.4.2017

Rukovodstvo Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovaralo sa predsjednikom Vlade Slovenije

Članovi kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susreli su se danas sa predsjednikom Vlade Republike Slovenije Miroslavom Cerarom koji boravi u službenoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

U otvorenom i srdačnom razgovoru istaknuto je da BiH i Slovenija imaju vrlo dobru saradnju, kako na političkom tako i na ekonomskom te kulturnom planu a da svakako treba iskoristiti priliku da se robna razmjena između dvije zemlje dodatno pospješi. Postoje, rečeno je danas, svakako i pitanja na kojima treba i dalje raditi, međutim u dijalogu prijatelja to ne predstavlja komplikovan i dugotrajan proces.

Premijer Cerar istaknuo je da će Slovenija i ubuduće zdušno podržavati euroatlantski put Bosne i Hercegovine, saglasivši se sa procjenom da je članstvo u Evropskoj uniji i u NATO alijansi najbolji stabilizirajući faktor za sve zemlje Jugoistočne Evrope a posebno zemlje koje su nastale na tlu bivše Jugoslavije. Istovremeno, taj put je i način da se odgovori savremenim sigurnosnim izazovima koji stoje ne samo pred zemljama ovog regiona nego i cijele savremene Evrope.

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak, predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Sofić upoznali su gosta iz Slovenije sa očekivanjima da će tokom ove godine Bosna i Hercegovina načiniti korake koji su neophodni da prije njenog isteka naša zemlja stekne status kandidata za prijem u Evropsku uniju. Istovremeno, istaknuto je danas, očekuje se efikasan rad na izmjeni izbornog zakonodavstva kako bi naredni opći i svi budući izbori bili održani u punom demokratskom ambijentu.  (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću