MENI
20.5.2024

Održana 36. sjednica Nezavisnog odbora

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na 36. sjednici obavio je razgovor sa rukovodstvom Granične policije BiH u cilju sagledavanja njihovog rada. O aktivnostima koje provode u Graničnoj policiji BiH članove Nezavisnog odbora informisali su direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković i zamjenik direktora granične policije BiH Ensad Korman.

Članovi Nezavisnog odbora primili su u posjetu nerezidentnog ambasadora Republike Irske za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Ljubljani, NJ. E. Adriana Farrella. Razgovarano je o posjeti Republici Irskoj, koju su članovi Nezavisnog odbora preduzeli u okviru TAIEX programa Evropske komisije. Posjeta članova Nezavisnog odbora Republici Irskoj preduzeta je u cilju sagledavanja najboljih evropskih praksi u radu nezavisnih i srodnih tijela koja se bave provođenjem procedure za izbor čelnika policijskih agencija. Tokom susreta sa ambasadorom Farrellom izražena je obostrana zahvalnost za dobru organizaciju i realizaciju ove posjete.

Nezavisni odbor donio je Odluku o raspisivanju Javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata na poziciju direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, te utvrdio tekst Javnog konkursa, koji će biti objavljen u narednom periodu.

Nezavisni odbor razmotrio je Informaciju Ministarstva sigurnosti BiH, te donio zaključak koji će biti upućen Ministarstvu, a odnosi se na aktivnosti koje je Nezavisni odbor preduzeo na realizaciji preporuka iz Petog kruga evaluacije GRECO-a za Bosnu i Hercegovinu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću