MENI

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini zemalja frankofonskog govornog područja (PSF)

KONTAKT

 

Nadležnosti

Parlamentarna skupština Frankofonije (PSF)
Assemblee Parlementaire de la Francophonie (APF)
Parliamentary Assembly of the Francophonie (PAF)


Parlamentarna skupština Frankofonije (PSF) osnovana je 1967. godine i vremenom se razvila u istinsku političku organizaciju frankofonih parlamenata. Danas okuplja više od 70 parlamenata ili parlamentarnih organizacija s pet kontinenata. Uz punopravne i pridružene članove PSF okuplja i stalne posmatrače – parlamente država u kojima francuski jezik nije zvanični ili najviše korišteni strani jezik, ali koji se zalažu za osnovne vrijednosti Frankofonije, kao što su: njegovanje kulturne različitosti, višejezičnosti, solidarnosti, mira, osnovnih prava, te održivog razvoja. U ovom trenutku u okviru PSF djeluje 50 zemalja stalnih članica, 15 pridruženih članica i 16 zemalja sa statusom posmatrača, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Parlamentarna skupština jednom godišnje održava plenarno zasjedanje i ima četiri stalna komiteta: Komitet za politička pitanja, Komitet za obrazovanje, kulturu i komunikacije, Komitet za parlamentarna pitanja i Komitet za saradnju i razvoj. Komiteti se sastaju dva puta godišnje.

PSF nudi i posebne programe za poslanike koji se realiziraju u okviru seminara (o dobrom upravljanju, zakonodavnom procesu, parlamentarnoj kontroli, budžetu itd.), te u okviru posebnih projekata za jačanje komunikacija na francuskom jeziku, kao što su pružanje informacija na internetu ili intranetu, dostava knjiga i publikacija i sl.

U okviru posebnog programa Frankofoni parlament za mlade svake dvije godine okuplja stotinjak mladih - budućih parlamentaraca, pripremajući ih za parlamentarni rad.

Od 2010. godine i Samita u Montreuxu, Bosna i Hercegovina ima status zemlje posmatrača u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije. 

Na sjednici PSF-a, koja je održana u julu 2013. godine u Abidžanu (Obala Slonovače), Biro PSF-a donio je odluku da prihvati zahtjev Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za dobivanje statusa posmatrača u PSF-u.