MENI
21.5.2024

Održana 18. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na 18. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je i u dalju parlamentarnu proceduru upućen  Izvještaj o radu Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

Komisija je k znanju primila Informaciju o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

U vezi sa Zahtjevom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 15. 4. 2023. godine za davanje odgovora o Zahtjevu za ocjenu kompatibilnosti odredbe člana 12. Zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 90/05, 32/07 i 77/20) sa odredbama čl. I stav 2. i člana II stav 4. Ustava Bosne i Hercegovine, te članom 14. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, a čiji je podnosilac Sud Bosne i Hercegovine, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH konstatovala je da odredba člana 12. Zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine samo upućuje na ostvarivanje prava iz oblasti zdravstvenog osiguranja u skladu s entitetskim zakonima, te da ova pravna norma ne sadrži bilo kakvu osnovu za diskriminaciju u pogledu ostvarivanju prava na zdravstveno osiguranje i bolovanje.

Ustavnopravna komisija donijela je odluku da će, u ime Komisije, na 18. konferenciji predsjednika sudova u Bosni i Hercegovini i na 18. konferenciji glavnih tužilaca u Bosni i Hercegovini, koje će, u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, biti održane 28. i 29. maja 2024. u Tesliću, učestvovati predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH Albin Muslić i zamjenik predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Milan Petković.

Ustavnopravna komisija k znanju je primila preporuke Ombudsmena za ljudska prava po žalbi Inicijative „Građanke za ustavne promjene“, od 29. 4. 2024., čiji je podnosilac Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Za narednu sjednicu Komisije odloženo je donošenje odluke o imenovanju predstavnika Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH u Radnoj grupi za izradu IV periodičnog izvještaja o provođenju Pakta o građanskim i političkim pravima, čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. (kraj) 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću