MENI
23.5.2017

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić učestvovao u radu parlamentarnog seminara na temu „Rodna ravnopravnost i sigurnost“

Na poziv George Marshall Centra, Evropskog centra za sigurnosne studije u Garmisch-Partenkirchenu, predjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić učestvovao je 22. i 23. maja 2017. godine u radu prilagođenog seminara za parlamentarce zemalja Istočne i Jugoistočne Evrope o temi: „Rodna ravnopravnost i sigurnost“. 

Tokom seminara parlamentraci su razgovarali o rodnoj ravnopravnosti u sektoru sigurnosti a posebno o tome koliko u toj oblasti i savladavanju aktuelnih izazova mogu učiniti parlamenti i vlade na nacionalnom i regionalnom nivou. 

Razgovarano je o dobrim praksama i naučenim lekcijama u procesu implementacije Rezolucije UN 1325 – Žene, mir i sigurnost, gdje je, po ocjeni relevantnih faktora, Zajednička komisija za odbranu i sigurnost, zajedno sa institucijama Bosne i Hercegovine i Koordinacijskim tijelom Vijeća ministara BiH za provedbu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1325 –žene, mir i sigurnost učinila izuzetno puno.

Tokom dvodnevnog rada seminara predsjedavajući Podžić se posebno osvrnuo na aktivnosti Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost i Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika u zaštiti ljudskih prava u sektoru odbrane i sigurnosti u BiH. Prezentirao je pozitivna iskustva iz brojnih terenskih posjeta članova Zajedničke komisije koje su u proteklom periodu učinjene jedinicama i komandama Oružanih snaga BiH te policijskim agencijama iz sastava Ministarstva sigurnosti BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću