MENI
24.5.2017

Članovi Parlamentarne skupštine BiH učestvovali na Okruglom stolu o inicijativi bh. privrednika za plaćanje PDV – a po naplaćenim računima

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović i Jasmin Emrić, poslanica Mensura Beganović i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Zdenka Džambas učestvovali su na Okruglom stolu o inicijativi bh. privrednika za plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) po naplaćenim računima.

Na skupu, kojeg je organizirao Institut za razvoj mladih „KULT“, razgovarano je o prijedlogu uvođenja sistema plaćanja PDV-a državi tek kada i privrednici naplate račune koje su izdali svojim kupcima, a ne do 10. u mjesecu, kakva je dosadašnja praksa.

Inicijativu za ovakav sistem plaćanja PDV-a Institut za razvoj mladih „KULT“ pokrenuo je u martu 2016. godine, a podržalo ga je više od 30 000 privrednika u BiH okupljenih oko privrednih i obrtničkih komora, udruženja privrednika i udruženja koja u fokusu svog rada imaju pomoć privredi.

U martu ove godine, inicijativu je u formi poslaničkog pitanja prema Vijeću ministara BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Upravnom odboru UIO BiH uputio poslanik Saša Magazinović.

Na današnjem skupu, pored poslanika i delegata PSBiH, okupili su se i predstavnici Vijeća ministara BiH, UIO BiH, Upravnog odbora UIO BiH, te udruženja privrednika i poslodavaca, privrednih i obrtničkih komora iz Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću