MENI
24.5.2017

Zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Nermina Kapetanović razgovarala s ambasadoricom Rumunije u BiH

Zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nermina Kapetanović razgovarala je s ambasadoricom Rumunije u BiH Danom Constantinescu o procesu evropskih integracija naše zemlje, kao i o bilateralnim političkim i privrednim odnosima dvije države.

Ambasadorica Constantinescu naglasila je tokom razgovora da njena zemlja istinski podržava evropski put BiH, te prenijela spremnost Rumunije, kao članice Evropske unije (EU), da prenese iskustva našoj zemlji, te da Bosni i Hercegovini pruži svaku vrstu pomoći u procesu evropskih integracija.

Naglašavajući činjenicu da u odnosima između BiH i Rumunije nema otvorenih pitanja, sagovornice su se složile o tome da je potrebno obnoviti i ojačati bilateralnu saradnju parlamenata, kako na nivou poslaničkih grupa prijateljstva tako i na nivou parlamentarnih radnih tijela.

Istovremeno, upozoreno je na to da postoji značajan prostor za privrednu saradnju dvije države, posebno na planu eksploatacije pitke vode, u oblasti drvne i prehrambene industrije, kao i u oblasti turizma, naročito zimskog i ekološkog.

Poželivši ambasadorici Constantinescu uspješan mandat, zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Nermina Kapetanović izrazila je uvjerenje da će djelovanje novoimenovane ambasadorice Rumunije biti korisno za građane obje zemlje, naročito u procesu evropskih integracija BiH, gdje je dobrodošla podrška i pomoć zemalja članica EU.

Prema riječima gospođe Kapetanović, podrška zemalja članica EU naročito je važna u vezi sa usvajanjem državnih strategija za energetski sektor, poljoprivredu i zaštitu okoline, budući da je, kako je naglasila, riječ o oblastima u kojima naša zemlja može povući najviše sredstava iz pretpristupnih fondova EU.

Gospođa Kapetanović prihvatila je poziv ambasadorke Constantinescu da članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH i Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH učestvuju u radu konferencije o prevenciji nasilja nad ženama, koja će se polovinom juna ove godine održati u Bukureštu. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću