MENI
24.5.2017

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Borislav Bojić razgovarao sa potpredsjednikom njemačkog Bundestaga

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić razgovarao je danas u Sarajevu sa potpredsjednikom njemačkog Bundestaga Johannesom Singhammerom.

Prenoseći pozdrave parlamentaraca Njemačke i, posebno, članova Grupe prijateljstva njemačkog Bundestaga za BiH, gospodin Singhammer poručio je da snažno podržava evropski put naše zemlje, ocjenjujući da je to težak put koji se, kako je naveo, na kraju uvijek isplati.

Potpredsjednik Bundestaga založio se za intenziviranje saradnje sa PSBiH i njenim tijelima, posebno na planu parlamentarnog nadzora i zaštite ljudskih prava. Ta saradnja, kazao je gospodin Singhammer, treba da se razvija ne samo na nivou rukovodstava i članova parlamenata nego i na nivou stručnih saradnika koji pomažu u ostvarivanju zakonodavne i kontrolne uloge parlamenta. S tim u vezi, on je naveo da je u Bundestagu uveden novi oblik kontrole izvršne vlasti koji se sastoji u tome da parlamentarci, nakon svake sjednice, pozivaju na saslušanje jednog od ministara u Vladi Njemačke, koji je dužan da odgovori na sva pitanja članova Bundestaga.

Zahvaljujući se na institucionalnoj i svakoj drugoj podršci koju Njemačka pruža Bosni i Hercegovini, predsjedavajući Bojić naglasio je da je ta Komisija u proteklih nekoliko godina, po ocjeni brojnih međunarodnih i domaćih eksperata, napravila značajne pomake u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini.

Bojić, koji je i predsjedavajući Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru, upoznao je visokog gosta iz Njemačke da će se u proceduri u PSBiH uskoro naći tekst ovog zakona, u kome su, kako je naveo, predviđene sankcije za one predstavnike institucija izvršne vlasti koji se ne odazovu na saslušanje s ciljem provođenja parlamentarnog nadzora.

Prema Bojićevoj ocjeni, usvajanje ovog zakonskog prijedloga ojačat će ustavnu poziciju PSBiH, posebno u pogledu kontrolne uloge najviše zakonodavne institucije u našoj zemlji.

Susretu predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislava Bojića i potpredsjednika njemačkog Bundestaga Johannesa Singhammera prisustvovala je i ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću