MENI
25.5.2017

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Mirsad Isaković razgovarao sa ambasadoricom Rumunije u BiH

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mirsad Isaković razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadoricom Rumunije u BiH Danom Constantinescu.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije o bilateralnim političkim i privrednim odnosima dvije prijateljske zemlje, kao i o stanju u oblasti ravnopravnosti spolova i aktivnostima koje se preduzimaju u vezi s tim pitanjem u BiH i Rumuniji.

Konstatirano je da su dvije države, prema dostupnim statistikama, u istoj ravni kad je riječ o pitanju ravnopravnosti spolova i o problemu nasilja u porodici. Informirajući ambasadoricu Constantinescu o tome da je naša zemlja potpisala i ratificirala Istanbulsku konvenciju, te napravila Akcioni plan za njeno provođenje, gospodin Isaković naglasio je potrebu da radna tijela državnih parlamenata koja se bave ovim pitanjem uspostave saradnju, te da razmjenjuju iskustva i usvajaju zajednička rješenja, posebno u vezi sa prevencijom i sprečavanjem nasilja u porodici.

Ambasadorica Rumunije takođe je naglasila potrebu uspostavljanja bolje saradnje radnih tijela državnih parlamenata, te izrazila spremnost njene zemlje da sa BiH, kroz tješnju institucionalnu saradnju, podijeli iskustva iz pretpristupnog perioda, kao i desetogodišnje iskustvo Rumunije kao članice Evropske unije (EU).

Prema riječima gospođe Constantinescu, Rumunija smatra da je stalni i ubrzani napredak BiH u procesu evropskih i euroatlantskih integracija veoma važno pitanje za region Jugoistočne Evrope, kao i za EU u cjelini.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima unapređenja privredne saradnje, posebno u oblastima drvne i hemijske industrije, kao i u oblasti turizma.

Ambasadorica Rumunije uručila je gospodinu Isakoviću poziv da predstavnici Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH učestvuju u radu međunarodne konferencije o sprečavanju nasilja nad ženama, koju Parlament Rumunije organizira u junu ove godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću