MENI
16.11.2017

Članice Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH Ljilja Zovko i Zdenka Džambas učestvovale na Regionalnoj parlamentarnoj konferenciji Mreže parlamentarnih komiteta za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana

Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ljilja Zovko i članica Komisije Zdenka Džambas učestvovale su na Regionalnoj parlamentarnoj konferenciji Mreže parlamentarnih komiteta za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana (NPC), koja je održana u Skoplju.

Na konferenciji je istaknuto da je uporedna analiza prethodnih procjena stanja javnog finansijskog upravljanja pokazala da zemlje regije generalno odlikuje loš efekat kada je riječ o zakonodavnom nadzoru, s tim da se uočavaju znatne razlike među pojedinim zemljama. Kako je pojašnjeno, neki parlamenti su više puta imali loše rezultate prilikom procjena stanja javnog finansijskog upravljanja, kod nekih se stanje i pogoršalo, a kod manjeg broja zemalja zabilježeno je poboljšanje.

Učesnici Regionalne konferencije naglasili su da učešće parlamenata u budžetskom procesu uspostavlja ravnotežu koja je, kako je rečeno, krucijalna za transparentnu i odgovornu vladu, te osigurava efikasne javne usluge. S tim u vezi, ocijenjeno je da su parlamenti, kao institucije ustavom određene da odobravaju budžete i drže izvršnu vlast odgovornom kako bi budžet pratio državne ciljeve razvoja i smanjenje siromaštva, ključni u svakom poduhvatu koji ima cilj da mobilizira javne finansije i izgradi inkluzivnija društva.

Kada je riječ o parlamentarnim komitetima, istaknuto je da oni zahtijevaju profesionalne sekretarijate koji podržavaju njihov rad. Jasne i transparetne procedure komiteta, kao i poslovne procedure ključne su za efikasno i transparentno funkcioniranje komiteta, koje osnažuju poslanike i većine i opozicije da u potpunosti učestvuju u radu komiteta, naglašeno je na ovoj Regionalnoj konferenciji.

Tokom tri dana Konferencije, u čijem radu su učestvovali predstavnici Evropskog parlamenta, Svjetske banke, kao i regionalni stručnjaci, diskutiralo se i o razvoju regionalnog okvira performansi za parlamentarni finansijski nadzor. Kako je rečeno, regionalni okvir performansi, kao i znanja i prakse uočene u okviru regionalne komparativne analize, koristit će za izradu priručnika za države članice NPC mreže. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću