MENI
17.11.2017

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić razgovarao sa direktorom za odbranu, međunarodnu sigurnost i Jugoistočnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić razgovarao je danas sa direktorom za odbranu, međunarodnu sigurnost i Jugoistočnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Angusom Lapsleyem.

Tokom sastanka razgovarano je o trenutnom statusu i aktivnostima institucija BiH u stvaranju uvjeta za početak realiziranja Akcijskog plana za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (MAP), o problemima u koordinaciji u radu policijskih agencija u sektoru sigurnosti, o regionalnim i unutarnjim sigurnosnim izazovima koji neposredno utječu na sigurnost u BiH, kao i aktivnostima EUFOR – a u BiH.

S tim u vezi, predsjedavajući Zajedničke komisije istaknuo je kako je potpuno jasno da EUFOR treba ostati u BiH jer imaju jasno definiraju misiju i jer su pripadnici EUFOR-a u BiH dobro prihvaćeni. Istaknuo je da EUFOR sa Oružanim snagama BiH radi veoma koristan posao, što, kako je kazano, čini jednu potpuno uspješnu misiju koja je potrebna našoj zemlji.

Predsjedavajući Podžić upoznao je direktora Lepsleya i o aktivnostima Zajedničke komisije u parlamentarnom nadzoru sektora odbrane i sigurnosti u BiH, te se u ime Zajedničke komisije i Parlamentarne skupštine BiH zahvalio kontingentu vojske Ujedinjenog Kraljevstva na predanom radu i aktivnostima koje su imali i koje imaju u sastavu Misije EU Althea, kao i na aktivnostima Ujedinjenog Kraljevstva u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH i Oružanim snagama BiH.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edward Alexander De Poulton Ferguson, te prvi politički sekretar u Ambasadi Julian Miller. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću