MENI
19.6.2018

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije u Sofiji učestvuju na 59. plenarnom zasjedanju COSAC-a

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović i član Zajedničke komisije Halid Genjac učestvuju na 59. plenarnom zasjedanju Konferencije komisija za evropske poslove parlamenata Evropske unije (COSAC), koje se, pod bugarskim predsjedavanjem Evropskom unijom (EU), održava u Sofiji.

U dosadašnjem toku zasjedanja COSAC-a, na kome delegacija PSBiH učestvuje prvi put, naročita pažnja posvećena je analizi i ocjenama rezultata šestomjesečnog bugarskog predsjedavanja EU, kao i novim podsticajima politici proširenja EU, s posebnim osvrtom na proces integracije i povezivanja zemalja Zapadnog Balkana, što je bio i prioritet bugarskog predsjedavanja.

U uvodnim izlaganjima predsjednik Bugarske Rumen Radev, premijer Boyko Borissov, kao i predsjednica bugarskog Parlamenta Tsveta Karayancheva istaknuli su da važnim postignućem bugarskog predsjedavanja smatraju činjenicu da je proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana ponovo vraćeno među prioritetne politike EU.

Sa ovakvim konstatacijama složila se i većina diskutanata, koji su predstavljali parlamente zemalja članica EU. U diskusijama učesnika zasjedanja često je isticano i to da je siguran i stabilan Zapadni Balkan preduvjet za sigurnu i stabilnu EU.

U okviru panela o procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana govorio je i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović, koji se zahvalio Bugarskoj i njenim institucijama na učinjenom tokom šestomjesečnog predsjedavanja ove zemlje EU. Lovrinović je u svom izlaganju istaknuo kako u BiH postoji apsolutni konsenzus kada je riječ o pristupanju EU, te da takva snažna politička opredijeljenost vrlo često omogućava prevazilaženje unutarnjopolitičkih izazova, kao i provođenje neophodnih reformi. Zbog toga je, kako je Lovrinović naglasio, veoma važno da se Bosni i Hercegovini što prije i sa što manje odlaganja dodijeli status zemlje kandidata za ulazak u EU.

Plenarno zasjedanje COSAC-a u Sofiji danas se nastavlja raspravom o kohezionim politikama EU poslije 2020. godine, kao i o interparlamentarnoj saradnji zemalja članica EU i zemalja u procesu proširenja. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću