MENI
14.12.2018

Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope usvojio Izvještaj i nacrt rezolucije poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damira Arnauta

Na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), koja je 13. decembra održana u Parizu, jednoglasno su usvojeni Izvještaj i nacrt rezolucije na temu „Omogućavanje boljeg praćenja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i neljudskog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) – pojačana uloga PSVE i nacionalnih parlamenata“, koje je u svojstvu Izvjestioca predložio i prezentirao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut.

Ovi dokumenti trebalo bi da se nađu na dnevnom redu januarskog zasjedanja PSVE u Strazburu, a u rezoluciji se, između ostalog, eksplicitno traži od zakonodavnih tijela zemalja koje još uvijek nisu dostavile imena svojih predstavnika u CPT-u da apeliraju na izvršnu vlast da to bez odlaganja uradi. Arnaut je insistirao na ovoj odredbi jer je mjesto koje Bosni i Hercegovini pripada u CPT-u upražnjeno već duže od godinu dana zbog činjenice da Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Predsjedništvo BiH nisu proveli proceduru imenovanja našeg predstavnika.

Komitet je također usvojio Arnautov prijedlog da se od Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zatraži zvanično obrazloženje zbog čega je odbio dati saglasnost za učešće Arnauta u svojstvu eksperta tog komiteta na konferenciji vezanoj za reformu Evropskog suda za ljudska prava koja je prošlog mjeseca održana u Danskoj, iako su sve troškove tog putovanja trebali su snositi Komitet i Vlada Kraljevine Danske.

Osim Arnautovog prijedloga izvještaja, na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE u Parizu razmatrano je još nekoliko prijedloga izvještaja i rezolucija iz određenih pravnih oblasti u vezi sa zaštitom ljudskih prava. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću