MENI
20.12.2018

Članovi Kolegija Predstavničkog doma razgovarali sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom EU u BiH

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i njen zamjenik Nebojša Radmanović razgovarali su danas sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) u BiH ambasadorom Lars-Gunnarom Wigemarkom o daljem toku procesa evropskih integracija BiH i procesu uspostavljanja vlasti na svim nivoima nakon održanih Općih izbora u BiH.

Izražavajući uvjerenje da će biti nastavljena dobra saradnja između Delegacije EU u BiH i PSBiH, ambasador Wigemark rekao je da očekuje da će proces formiranja vlasti na svim nivoima teći bez smetnji, kao i da će predstavnici vlasti tražiti i nalaziti kompromisna rješenja u vezi sa svim spornim pitanjima.

Prema riječima ambasadora Wigemarka, naredna godina bit će veoma važna za proces evropskih integracija BiH. S tim u vezi, ambasador Wigemark apelirao je na to da se ubrza davanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kao i da profunkcionira Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između Evropskog parlamenta i PSBiH.

Članovi Kolegija Predstavničkog doma ukazali su na potrebu poštovanja Ustava BiH, kako u vezi sa predstavljanjem BiH u institucijama EU i načinom donošenja odluka unutar POSP-a tako i prilikom usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH.

Naglašavajući činjenicu da u BiH postoji opći i institucionalni konsenzus u vezi sa procesom evropskih integracija, članovi Kolegija Predstavničkog doma PSBiH izrazili su uvjerenje da će, u saradnji sa institucijama EU, u ovom četvorogodišnjem mandatu biti napravljeni značajni iskoraci na evropskom putu BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću