MENI
29.1.2019

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvuje u Briselu na Interparlamentarnoj konferenciji o komunikaciji s građanima

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koju čine poslanici Nikola Lovrinović, Snježana Bursać – Novaković i Halid Genjac, učestvuje u Briselu na Interparlamentarnoj konferenciji na temu „Komuniciranje s građanima – kako razviti opsežnu komunikacijsku strategiju parlamenata“.

Tokom konferencije, koju je za države u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) organizirao Evropski parlament, učesnicima je predstavljena komunikacijska strategija Evropskog parlamenta. Kako su naglasili zvaničnici Evropskog parlamenta, uloga ove strategije je da sačuva demokratske standarde i vrijednosti kojima se rukovodi najviša zakonodavna institucija EU, kao i da evropsku demokratiju odbrani od aktuelnog trenda širenja lažnih vijesti.

Na konferenciji je bilo riječi i o specifičnoj ulozi komunikacijske strategije u odnosima između parlamenta, javnosti i medija uoči ovogodišnjih izbora za Evropski parlament. Naglašeno je da, osim korištenja ključnih postulata komunikacijske strategije Evropskog parlamenta, svaka politička stranka uoči izbora razvija i sopstvenu strategiju za komunikaciju s javnošću.

U Briselu se razgovaralo i o izazovima procesa proširenja EU. Potvrđena je spremnost zvaničnika Evropskog parlamenta da podrže nastavak procesa proširenja EU, a izraženo je i očekivanje da će države u procesu pristupanja EU maksimalnu pažnju posvetiti reformama koje će obezbijediti stalan ekonomski rast i rješavanje problema nezaposlenosti. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću