MENI
1.7.2019

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić učestvuju u Moskvi na Drugom međunarodnom forumu o razvoju parlamentarizma

U Mosvi je danas otvoren Drugi međunarodni forum o razvoju parlamentarizma, najveća godišnja međunarodna konferencija u organizaciji Državne Dume Ruske Federacije, u čijem radu učestvuju zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajuće Doma naroda PSBiH dr Nikola Špirić.

Skup je svojim obraćanjem otvorio predsjednik Državne Dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin, koji je apelirao na parlamentarce iz cijelog svijeta da intenzivno rade na pitanjima globalne sigurnosti, sprečavanju ozbiljnih sukoba i zaštiti međunarodnih institucija. Prema riječima Volodina, zaštita međunarodnog prava ključna je za razvoj parlamentarizma i rješavanje konflikata i sukoba širom svijeta.

Učesnicima se obratila i predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Rusije Valentina Matvijenko, koja je naglasila da forumi poput ovog promoviraju različite države, narode i kulture i, kroz razvoj parlamentarizma, unapređuju saradnju između njih a u sličnom tonu govorio je i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

U plenarnom dijelu konferencije, koja je posvećena temi „Međunarodna sigurnost – dijalog zakonodavaca za mir i stabilnost“, govorili su brojni predsjednici država i parlamenata iz Evrope, Azije, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, kao i predsjednica Interparlamentarne unije Gabriela Cuevas Barron.

Tokom dvodnevnog foruma parlamentaraca u Moskvi, Radmanović i Špirić učestvovat će i na okruglom stolu na temu „Međunarodno humanitarno pravo i humanitarna saradnja: uloga parlamenata i međunarodnih institucija“. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću