MENI
1.7.2019

Delegati u Domu naroda Asim Sarajlić, Sredoje Nović i Bariša Čolak razgovarali s ambasadorima Radne grupe Vijeća EU za zapadni Balkan

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Asim Sarajlić, predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda PSBiH Sredoje Nović i zamjenik predsjedavajuće Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH Bariša Čolak razgovarali su danas s ambasadorima Radne grupe Vijeća EU za zapadni Balkan (COWEB), koji borave u radnoj posjeti našoj zemlji.

Tokom razgovora, u kojem je učestvovao i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars - Gunnar Wigemark, razmijenjeni su stavovi o daljem toku procesa evropskih integracija BiH i o obavezama navedenim u nedavno objavljenom Mišljenju Evropske komisije za BiH.

Ambasadori COWEB-a pokazali su značajan interes za proces formiranja vlasti na svim nivoima u BiH, kao i za društvene i ekonomske reforme koje naša zemlja treba da provede na putu ka EU, posebno na planu vladavine prava.

Ambasadori COWEB-a naglasili su da je, nakon najnovijeg Mišljenja Evropske komisije, naša zemlja vraćena u fokus institucija EU, koje će u oktobru ove godine razmatrati zahtjev naše zemlje za prijem u članstvo EU. S tim u vezi, naglasili su da Mišljenje predstavlja prekretnicu u odnosima BiH i EU, te potvrdu napretka BiH u procesu evropskih integracija.

Ambasadori zemalja članica EU najavili su da će nastaviti da pružaju punu podršku procesu evropskih integracija BiH, te izrazili očekivanje da će biti ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, što će, kako su rekli, stvoriti uvjete za nastavak provođenja reformi i preporuka navedenih u Mišljenju Evropske komisije za BiH.

Ističući da očekuju skori napredak u procesu formiranja vlasti na državnom nivou, članovi delegacije PSBiH istaknuli su da postoji puni konsenzus i podrška svih političkih stranaka evropskom putu BiH, te naglasili kako je dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU jedno od najvažnijih pitanja za BiH. S tim u vezi, Sarajlić, Nović i Čolak rekli su da bi kandidatski status i otvaranje pregovora o članstvu BiH u EU bili ohrabrujući i motivirajući za nastavak provođenja reformi i ispunjavanja obaveza navedenih u Mišljenju Evropske komisije za BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću