MENI
2.7.2019

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić u Moskvi razgovarali sa zamjenicom predsjednika Državne Dume Ruske Federacije

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić susreli su se danas u Moskvi, na marginama Drugog međunarodnog foruma o razvoju parlamentarizma, sa zamjenicom predsjednika Državne Dume Ruske Federacije Irinom Iarovaiaom Anatolievnom.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i u regionu zapadnog Balkana. Razgovaralo se i o mogućnostima poboljšanja međuparlamentarne i privredne saradnje dvije prijateljske zemlje, te povećanja obima trgovinske razmjene između BiH i Ruske Federacije.

Radmanović i Špirić, koji u radu Drugog međunarodnog foruma o razvoju parlamentarizma učestvuju na poziv predsjednika Državne Dume Ruske Federacije, danas su prisustvovali raspravi na sesiji o međunarodnoj sigurnosti i dijalogu zakonodavaca za mir i stabilnost.

Tokom sesije razgovaralo se o pozitivnim utjecajima parlamentaraca i parlamentarizma u rješavanju konflikata i ratnih sukoba širom svijeta. Parlamentarci su se založili za poštovanje međunarodnih sporazuma, kao i suvereniteta država i naroda, te odbacili intervencionizam i sankcije kao sredstvo za rješavanje sporova između država.

Posebno se razgovaralo o borbi protiv širenja oružja za masovno uništavanje, klimatskim promjenama kao uzroku konflikata i migracijskih kriza, kao i o širenju i negativnom utjecaju lažnih vijesti, koje također izazivaju sporove i krize u odnosima između država.

Na Drugom međunarodnom forumu o razvoju parlamentarizma, najvećoj godišnjoj konferenciji parlamentaraca u organizaciji Državne Dume Ruske Federacije, učestvovali su predstavnici parlamenata iz 132 države Evrope, Azije, Afrike, te Sjeverne i Južne Amerike. Skupu su prisustvovali ambasadori 14 međunarodnih parlamentarnih organizacija, kao i oko 800 gostiju iz cijelog svijeta. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću