MENI
1.8.2019

Saopštenje Vijeća nacionalnih manjina BiH povodom 2. augusta, Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu

Povodom 2. augusta, Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu, Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine uputilo je saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

„Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu obilježava se u znak sjećanja na 2. august 1944. godine, kada je u koncentracionom logoru Aušvic samo za jednu noć ubijeno 2.897 Roma.

Ovaj dan, kojeg je, na inicijativu brojnih romskih udruženja, ustanovilo Vijeće Evrope, prilika je da se s dužnim poštovanjem i počašću prisjetimo svih 500.000 Roma svirepo ubijenih u koncentracionim logorima i na druge načine tokom Drugog svjetskog rata, kao i svih drugih žrtava holokausta tokom najmračnijeg perioda ljudske historije.

Pozivamo sve građane da se na ovaj Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta pridruže predstavnicima romskih udruženja iz Bosne i Hercegovine, koji će 2. augusta posjetiti Spomen – područje Donja Gradina i odati počast desetinama hiljada Roma i Romkinja ubijenih u sistemu koncentracionog logora Jasenovac. Njegovanje kulture sjećanja i počasti za romske žrtve holokausta naša je dužnost i obaveza kako se takvo zlo i takvi zločini nikome i nikada više ne bi dogodili.

Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, zajedno sa svim drugim nadležnim institucijama vlasti na svim nivoima, kao i sa međunarodnim organizacijama, intenzivno je uključeno i nastavit će da radi na zaštiti prava, sprečavanju bilo kakvih oblika diskriminacije i na poboljšanju uslova života predstavnika romske i svih drugih nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini.“, navodi se u saopštenju za javnost Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću