MENI
3.12.2019

Predsjedavajući klubova hrvatskog i bošnjačkog naroda u Domu naroda Lidija Bradara i Asim Sarajlić učestvovali u Briselu na okruglom stolu o procesu evropskih integracija zapadnog Balkana

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lidija Bradara i predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić učestvovali su danas u Briselu na okruglom stolu na visokom nivou o procesu evropskih integracija zapadnog Balkana.

Okrugli sto, kojeg je organizovao Odbor za vanjske poslove (AFET) Evropskog parlamenta, uvodnim izlaganjem otvorio je predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli, koji je, potvrđujući evropsku perspektivu zemalja regiona, naglasio da je za Evropski parlament vrlo bitno da se nastavi proces pristupnih pregovora sa državama zapadnog Balkana.

Sa aktuelnim političkim prilikama u BiH učesnike okruglog stola upoznala je predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH Lidija Bradara, koja je u svom obraćanju izrazila nadu da će novo Vijeće ministara BiH biti imenovano do kraja ovog mjeseca. Bradara je istakla apsolutnu predanost svih ključnih političkih faktora u BiH evropskoj perspektivi i procesu evropskih integracija, uprkos, kako je dodala, brojnim izazovima s kojima se naša zemlja suočava. Čelnicima Evropskog parlamenta i drugih institucija Evropske unije (EU) Bradara se zahvalila na dugogodišnjoj prijateljskoj podršci i interesovanju koje iskazuju za evropsku perspektivu i budućnost BiH.

U diskusiji o trenutnim izazovima i izgledima za proširenje EU u budućnosti, evropski zvaničnici vrlo jasno su poručili da su vrata za integraciju BiH u EU otvorena. Istovremeno, oni su pozvali na uspostavljanje vlasti u BiH na svim nivoima bez ikakvih uslovljavanja i odgađanja, te naglasili da očekuju nastavak reformi i implementaciju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

U radu okruglog stola učestvovao je i novoimenovani komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, kao i predsjedavajući Radne grupe AFET-a za zapadni Balkan Tonino Picula.

Predsjedavajući klubova hrvatskog i bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH  Lidija Bradara i Asim Sarajlić učestvovat će sutra u Briselu i na sastanku članova AFET-a sa delegacijama državnih parlamenata. Očekuje se da će ovom sastanku prisustvovati i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću