MENI
28.1.2020

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović i predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić održali sastanak sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragan Čović i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić održali su danas u Briselu sastanak sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, poslanikom Portugala u Evropskom parlamentu, Paulom Rangelom.

Teme sastanka obuhvatile su izmjene Izbornog zakona, izbore u Gradu Mostaru, budućnost demokratije u BiH i dobijanje kandidatskog statusa za našu državu.

Dr. Čović je prilikom susreta naglasio da je Izborni zakon u finalnoj fazi dogovora, te da će izmjene Izbornog zakona osigurati zakonsku jednakost konstitutivnih naroda u političkom predstavljanju na svim nivoima vlasti. Također, vezano za napredak u integracijama u Evropsku uniju (EU), kazao je da BiH ne bi trebala biti u sjeni Sjeverne Makedonije, niti Albanije, kao i da BiH svoj evropski put ne bi trebala vezati uz bilo koju zemlju.

Dr. Zvizdić potvrdio je nedvojbenu opredijeljenost žitelja za evropsku BiH. Ispunjavanje reformi i preuzetih obaveza rezultirat će pozitivnim socio-ekonomskim razvojem, poboljšanjem života građana i uspostavom savremenih evropskih mehanizama u BiH, rekao je.

Izvjestilac Rangel istaknuo je zadovoljstvo sastankom, naglašavajući važnost aktivne i kontinuirane saradnje predstavnika BiH i EU, kao i evropsku perspektivu. Potvrdio je stajalište kako Bosna i Hercegovina ima svoj zasebni put prema Evropi, te se ne bi trebala opterećivati problemima drugih kandidata ili potencijalnih zemalja kandidata.

Na kraju sastanka dužnosnici su izrazili očekivanja za daljom pozitivnom saradnjom i prioritetnim djelovanjem na području Bosne i Hercegovine, s ciljem što skorijeg stjecanja kandidatskog statusa i razvoja BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću