MENI
28.1.2020

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao sa predsjednikom Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu i članovima Evropskog parlamenta iz Slovenije

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Briselu sa predsjednikom Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu, članom Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), te izvještačem iz sjene za izvještaj Evropskog parlamenta o BiH ispred političke grupe Obnovimo Evropu dr. Klemenom Grošeljem, kao i sa članovima Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanjom Fajon, Milanom Brglezom, Francom Bogovičem i Irenom Jovevom.

Razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji i o koracima i naporima koje Bosna i Hercegovina poduzima na svom evropskom putu. Predsjedavajući Zvizdić rekao je da cijeni sve što je urađeno u proteklom periodu, kao i prijateljski odnos i zalaganje Slovenije za evropski put Bosne i Hercegovine. 

On je dodao da Bosna i Hercegovina intenzivno radi na daljem unaprjeđenju procesa evropskih integracija i naglasio da su ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava i unaprjeđenje odnosa u regionu ključni za evropski put i za dobijanje kandidatskog statusa, te da svi nivoi vlasti intenzivno rade na tim ciljevima. 

Dr. Zvizdić također je rekao da put ka članstvu u Evropsku uniju nema alternativu i da je samit u Zagrebu, za vrijeme hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom, prilika za fokusiranje na regiju Zapadnog Balkana.

Jedna od tema razgovora bila je i migrantska kriza. Predsjedavajući Zvizdić ponovio je da će Bosna i Hercegovina nastaviti da se ponaša humano i da će poštovati evropsku politiku o migrantima, ali i da Bosna i Hercegovina ne može biti sabiralište migranata na Zapadnom Balkanu. 

Sagovornici su se saglasili da Bosna i Hercegovina ima evropsku perspektivu i da će Slovenija i u narednom periodu nastaviti davati podršku tim aspiracijama naše zemlje. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću