MENI
12.2.2020

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović održao predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose - Univerzitetu MGIMO

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je, u okviru službene posjete Ruskoj Federaciji, predavanje naMoskovskom državnom institutu za međunarodne odnose - Univerzitetu MGIMO.

Dr. Čović je u opsežnom izlaganju na temu "Sigurnosni izazovi na Zapadnom Balkanu u kontekstu evropske perspektive" upoznao studente s eurointegracijskim procesima u BiH i njenom okruženju.

Posebno je naglasio nužnost što skorijeg dobivanja kandidacijskog statusa za BiH u procesu integriranja u Evropsku uniju, reformi u području vladavine prava, uključujući reforme izbornog zakonodavstva u skladu sa Ustavom i odlukama Ustavnog suda BiH, uz puno uvažavanje odluka Evropskog suda za ljudska prava, te nužnosti pronalaženja kompromisa između kolektivnih prava i prava pojedinca.

Pored primarne važnosti izgradnje društva i jačanja institucija države, dr. Čović je podvukao važnost partnerske i razumijevajuće uloge međunarodne zajednice, čiji je utjecaj posebno izražen i čija konstruktivna uloga, kroz facilitiranje dijaloga unutar BiH, može značajno doprinijeti postizanju konsenzusa u svim vitalnim pitanjima.

Dr. Čović se posebno osvrnuo na vanjskopolitički aspekt izgradnje i njegovanja prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa sa zemljama u neposrednom okruženju, što je, uz unutrašnju konsolidaciju, druga važna pretpostavka očuvanja regionalne stabilnosti.

Naglasio je kako je među državama i narodima koji dijele taj prostor potrebno razvijati uzajamno poštivanje, solidarnost i zajedničko okupljanje oko evropskih političkih vrijednosti.

Nakon predavanja nastavljen je dijalog sa studentima koji su pokazali izražen interes za bolje razumijevanje društveno-političkih prilika u BiH.

Uoči predavanja dr. Čović sastao se s rukovodstvom Univerziteta MGIMO, koje je izrazilo spremnost za saradnju s bosanskohercegovačkim visokoškolskim institucijama." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću