MENI
12.2.2020

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić razgovarao sa program – menadžerom DCAF-a za Jugoistočnu Evropu

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić primio je danas u Sarajevu program – menadžera Ženevskog centra za upravljanje sigurnosnim sektorom (DCAF) za Jugoistočnu Evropu Teodoru Fuior, koja boravi u radnoj posjeti našoj zemlji.

Tokom susreta razgovarano  je o aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, te o planu rada za ovu godinu.

Sagovornici su se tokom sastanka osvrnuli i na izuzetne rezultate saradnje ženevskog DCAF-a i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, koja traje više od petnaest godina, te naglasili da je današnji susret prilika da se dogovori nastavak te saradnje, u skladu sa vremenom u kome živimo i aktuelnim sigurnosnim izazovima.

Dogovoren je niz zajedničkih aktivnosti, od kojih će se jedna realizirati već narednog  mjeseca, kada Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH organizira Preglednu konferenciju o stanju u sektoru odbrane i sigurnosti. Također će biti organizirana i obuka osoblja, na kojoj će se razgovarati o brojnim pitanjima iz rada komisija za odbranu i sigurnost.

Prema današnjem dogovoru, DCAF i Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH realizovat će i niz aktivnosti u regionu u skladu sa Godišnjim planom rada Zajedničke komisije. Predviđeno je i to da novoizabrani članovi Zajedničke komisije organiziraju radnu posjetu jednom broju međunarodnih organizacija i centara koje se bave pitanjima reforme sigurnosnog sektora i parlamentarnog nadzora nad sektorom odbrane i sigurnosti. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću