MENI
30.3.2020

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović razgovarao s ambasadorom UK Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović razgovarao je danas telefonom s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthewom Fieldom.

Predsjedavajući Čović je informirao ambasadora Fielda o nizu vođenih razgovora sa zvaničnicima iz okruženja s ciljem razmjene iskustava u poduzetim mjerama u borbi protiv koronavirusa.

Sagovornici su istaknuli kako je važna međunarodna solidarnost u borbi protiv pandemije, kao i koordinirano djelovanje u svim akcijama. Važnim je naglašena pomoć cjelokupnom zdravstvenom sistemu u Bosni i Hercegovini, dok prioritet moraju imati ugrožene grupe i stariji.

Osim zaštite zdravlja svih stanovnika Bosne i Hercegovine, u razgovoru je naglašeno kako se mora hitno reagirati i prema privredi. Svako radno mjesto je prevažno i uprkos vanrednoj zdravstvenoj situaciji, mora se misliti i na prihvatljive mjere koje će pomoći i stabilizirati ekonomiju.

Bosni i Hercegovini i zemljama zapadnog Balkana osim ekonomske pomoći, važno je osigurati i omogućiti kupovinu medicinske opreme, poput maski i respiratora kako bi uspješno zauzdale pandemiju koronavirusa, zaključeno je danas. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću