MENI
14.9.2020

Održana 13. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 13. sjednici podržala je, u drugoj komisijskoj fazi i bez amandmana, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici iz Kluba Demokratske Fronte.

Komisija je podržala Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu.

Nije podržan Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2019. godini.

Komisija nije podržala poslaničku inicijativu Edite Đapo koja glasi: „U skladu s članom 8. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, podnosim poslaničku inicijativu da Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo pravde BiH pripremi novi tekst Zakona o rješavanju sukoba zakona s propisima drugih zemalja u određenim odnosima“.

Nije podržana ni poslanička inicijativa Edite Đapo koja glasi: „Predlažem Predstavničkom domu PSBiH da formira Parlamentarnu grupu za odgovor na HIV i AIDS, tuberkulozu, hepatitis i druge koinfekcije“.

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma podržali su inicijativu Ustavnopravne komisije Doma naroda da se u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog izmjene i dopune Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću