MENI
14.9.2020

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSNATO-a Asim Sarajlić učestvovao na video – sastanku Međunarodnog sekretarijata PSNATO-a

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Asim Sarajlić učestvovao je na video – sastanku radnog naziva „Politički preokret u Bjelorusiji: prilika za demokraciju i implikacije za Evropsku sigurnost“, koji je danas održan u organizaciji Međunarodnog sekretarijata PSNATO-a.

Učesnicima sastanka obratio se viši nerezidentni saradnik Instituta za međunarodne odnose u Parizu, te direktor savjetodavne agencije “Mayak Intelligence” i stručnjak za modernu Rusiju dr. Mark Galeotti, koji je govorio o političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bjelorusiji  nakon nedavnih izbora. Posebno se tokom svog izlaganja osvrnuo  i na značaj izjave predsjedavajućeg PSNATO-a i Generalnog sekretara NATO-a o situaciji u Bjelorusiji.

Tokom ove sesije, predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSNATO-a Asim Sarajlić upoznao je predstavnike Međunarodnog sekretarijata PSNATO-a sa aktivnostima Delegacije, kao i sa aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Proljetno zasjedanje PSNATO-a, čije je održavanje prvobitno bilo planirano u maju 2020. u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, otkazano je zbog pandemije virusa korona. U međuvremenu, Međunarodni sekretarijat PSNATO-a uspostavio je alternativne mogućnosti komunikacije sa namjerom da omogući odborima PSNATO-a da se virtualno sastaju i diskutiraju o izvještajima o kojima se trebalo  razgovarati tokom Proljetnog zasjedanju u Kijevu.

Na ovaj način planirani sastanci odbora PSNATO-a održavat će se do 18. septembra 2020. godine, s ciljem pripreme rasprave za 66. godišnju konferenciju PSNATO-a, čije je održavanje planirano od 20. do 23.novembra 2020. godine u Atini.

Članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-a  Asim Sarajlić, Nikola Lovrinović i Obren Petrović učestvovat će 17. septembra 2020. godine u radu Komiteta za nauku i tehnologiju PSNATO-a. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću