MENI
16.9.2020

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović razgovarao sa šefom Delegacije i posebnim predstavnikom EU u BiH

"Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović danas se sastao sa šefom Delegacije i posebnim predstavnikom Evropske unije (EU) u BiH, ambasadorom Johannom Sattlerom.

Zvaničnici su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, lokalnim izborima i evropskom putu. Osvrnuli su se na epidemiološko stanje i saradnju s EU u nadvladavanju izazova pandemije koronavirusa (COVID 19).

U svjetlu 15. septembra, Međunarodnog dana demokracije, dr. Čović naglasio je važnost rada na izgradnji demokratski razvijene BiH, uvažavajući demokraciju kao opredijeljenost stanovnika i jedno od temeljnih principa EU. Dodao je da budućnost evropske BiH mora obujmiti potpuno poštivanje principa a jednakosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, doprinoseći dugoročnoj stabilizaciji političkih odnosa, socio-ekonomskom razvoju i regionalnoj stabilnosti.

Novi integracijski pomaci u području reformskih procesa ključni su kako bi BiH postigla dalje iskorake na putu ka članstvu u EU, istaknuo je dr. Čović i dodao da hrvatski politički predstavnici u Vijeću ministara BiH pružaju potpunu podršku usvajanju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, donošenju amandmana na Zakon o javnim nabavkama BiH, kao i na Zakon o Visokom sudskom  i tužiteljskom vijeću, te izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH kao prioriteta koje je EU postavila za Bosnu i Hercegovinu.

U razgovoru o predstojećim lokalnim izborima, iskazano je zadovoljstvo nedavno ostvarenim pomacima. Dr. Čović je prenio stav hrvatskih političkih zvaničnika o nedjeljivosti izbornog procesa, te novoj diskriminaciji Grada Mostara, naglašavajući da je povećanje izlaznosti mladih ljudi i ostvarenje aktivnog sudjelovanja mladih u političkim procesima BiH prioritet. Izmjene Izbornog zakona, naglasio je, nužne su za stabilnu evropsku budućnost BiH koja mora u potpunosti zaštititi jednakost i legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda.

Tokom razgovora, ambasador Sattler govorio je o važnosti saradnje svih aktera u Bosni i Hercegovini u cilju ostvarivanja ispunjavanja prioriteta utvrđenih Mišljenjem Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Posebno je naglasio važnost usvajanja revidirane Državne strategije na rad za predmetima ratnih zločina i novog Zakona o sukobu interesa, kao i amandmana na Zakon o javnim nabavkama i na Zakon oVisokom sudskom i tužiteljskom vijeću, te hitno rješavanje pitanja funkcionalnosti postrojenja otpadnih voda u Mostaru. Ambasador je također naglasio da EU nastavlja podržavati BiH u borbi protiv posljedica globalne pandemije COVID-a 19, uključujući i podršku socio-ekonomskom oporavku.

Komentirajući trenutno epidemiološko, te socio-ekonomsko stanje uzrokovano pojavom pandemije COVID-a 19, dr. Čović izrazio je zahvalnost EU i evropskim partnerima koji su putem međunarodne solidarnosti i hitre pomoći iskazali podršku za BiH". (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću