MENI
19.10.2020

Rukovodstvo Doma naroda razgovaralo sa zamjenikom generalnog sekretara za političke poslove i političkim direktorom Evropske službe za vanjske poslove

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Nikola Špirić i predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u ovom Domu Lidija Bradara, razgovarali su danas sa  zamjenikom generalnog sekretara za političke poslove i političkim direktorom Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Enriqueom Mora Benaventom i saradnicima.

Tokom razgovora kojem je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u Sarajevu i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, razgovarano je o aktuelnom trenutku evropskog puta Bosne i Hercegovine. Po riječima predsjedavajućeg Špirića, opredijeljenost naše zemlje i svih političkih faktora za priključenje Evropskoj uniji je potpuna i zajednički je cilj što prije postići kandidatski status i preći u novi fazu puta eurointegracija što je u interesu svih građana BiH. On je istaknuo da je jedan dio poznatih 14 uslova EU već ispunjen a da za je dalji rad i snažniji iskorak potrebno mnogo više unutrašnjeg dijaloga, partnerstva i međusobnog povjerenja ključnih političkih aktera u našoj zemlji.

Gospodin Mora se osvrnuo na činjenicu da je pronađeno rješenje za lokalne izbore u Mostaru što je pokazatelj da je moguće postići i brojne druge potrebne pomake. Mora je vrijeme koje će nastupiti nakon predstojećih lokalnih izbora nazvao zlatnom šansom za puni rad na približavanju Bosne i Hercegovine evropskim integracijama pri čemu je posebno pocrtao rad na stvaranju nezavisnog pravosuđa.

Po riječima gospođe Bradara, čak i kada se uspostavi politički dijalog i postigne kompromis nerijetko problem predstavlja realizacija dogovorenog. Ona je izrazila nadu da će nakon lokalnih izbora biti otvoren razgovor o istinskim dometima Daytonskog sporazuma te obnove dijaloga sa ciljem za realizaciju dogovorenih rješenja. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću