MENI
21.10.2020

Članica Delegacije PSBiH u PSSE Snježana Novaković – Bursać učestvovala na video – sastanku Komiteta PSSE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Snježana Novaković – Bursać učestvovala je danas na video – sastanku Komiteta PSSE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj.

Komitet je usvojo Nacrt revidiranog izvještaja i Nacrt rezolucije „Podrška licima sa autizmom i njihovim porodicama“. Izvjestiteljka po ovoj temi Sevini Fataliyeva se u uvodnoj riječi osvrnula na najznačajnije zaključke revidiranog izvještaja, potcrtavajući rezultate istraživanja koji ukazuju na činjenicu da približno 75 miliona ljudi širom svijeta živi sa autizmom i naglašavajući postojanje stigme, nerazumijevanja i oštre nejednakosti s kojima se ova lica suočavaju u svakodnevnom životu, prilikom zapošljavanja, kao i unutar pravosudnog sistema.

Izvjestiteljka je naglasila da većina zemalja ima zakone, strategije i akcione planove za rješavanje potreba lica sa invaliditetom, koji takođe uključuju osobe sa autizmom, ali i upozorila na to da mali broj zemalja ima posebno zakonodavstvo koje se odnosi samo na ovu populaciju.

Članovi Komiteta ocijenili su da izvještaj pruža primjere dobre prakse i daje direktne preporuke državama članicama o tome kako bolje razumjeti potrebe lica sa autizmom i njihovih porodica, te pronaći nove načine za pružanje podrške.  Nacrtom rezolucije, koja je upućena na usvajanje PSSE, date su jasne preporuke za unapređenje položaja lica sa utizmom.

Članovi Komiteta imenovali su Geraint Davies za izvjestioca na temu „Zaštita demokratskih vrijednosti u međunarodnoj trgovini“, te Andreja Hunka za izvjestioca o pitanju prevladavanja socijalno-ekonomske krize izazvane pandemijom Covid-19 .

Naredni sastanak Komiteta biće održan 1. decembra 2020. godine. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću