MENI
23.10.2020

Zajednička izjava o inicijativi zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića o obilježavanju 25. godišnjice Općeg okvirnog sporazuma za mir – Daytonskog – pariškog mirovnog sporazuma u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine

„Inicijativa zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Dragana Čovića o obilježavanju 25. godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir usvojena je na Zajedničkom kolegiju Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH 8. oktobra 2020. godine. Legitimno izabrani zastupnici od strane hrvatskog naroda, koji djeluju u okviru klubova HNS-a i HDZ-a BiH, pozdravljaju ovakvu inicijativu kojom trebamo obilježiti 25 godina suverenosti i postizanja trajnog mira u našoj domovini.

Opći okvirni sporazum za mir dogovoren u Daytonu, parafiran u Parizu, sačinjen od 11 Aneksa čini okosnicu moderne, samostalne i suverene Bosne i Hercegovine. Danas, 25 godina poslije, posebno važnim držimo Aneks 4. kojim je definisano ustavno uređenje Bosne i Hercegovine i u čijoj je preambuli istaknut natkrovljujući princip Ustava BiH, a odnosi se na konstitutivnost tri naroda.

Konsocijacijski principi ugrađeni u Ustav BiH implementirani kroz konstitutivnost tri naroda s razlogom su postavljeni kao osnovni principi i ustavni meritum. Jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda mora biti realizirana kako to nalaže Ustav BiH i usklađena s odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava kako bi legitimno predstavljanje bilo osigurano na svim administrativno - političkim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Svjedoci smo kako je upravo taj princip, danas više nego ikad, doveden u pitanje, iako se takvim radnjama direktno podriva Ustav BiH i cjelokupan Daytonsko – pariški mirovni sporazum.

Naša odgovornost pred 25. godišnjicu potpisivanja Mirovnog sporazuma je dvostruka: prema našem narodu kojeg ćemo očuvati, i prema našoj domovini koju želimo i hoćemo napraviti evropskom zemljom u kojoj se na jednak i ravnopravan način poštuju sva tri naroda i u kojoj su omogućena osnovna ljudska prava.

Pokušaji stvaranja „građanskog univerzalizma“ i unificiranje kategorije „bosanstva“, koji bi trebali na silu biti postavljeni iznad konstitutivnosti naroda, jesu pokušaji stvaranja unitarnog koncepta koji ruši temeljne ustavne postavke i sami Opći okvirni sporazum za mir.

Danas, više nego ikada, držimo potrebnim racionalno političko promišljanje budućnosti ove zemlje i njene evropske budućnosti. Želimo da ova usvojena inicijativa u susret 25. godišnjici potpisivanja Daytonskog – pariškog mirovnog sporazuma bude motiv da preuzmemo odgovornost prema ovoj državi i svim budućim generacijama koje dolaze“, naovodi se u saopćenju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skuštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragana Čovića, zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjane Krišto, predsjedavajuće Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH Lidije Bradara i predsjedavajućeg Kluba poslanika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH u Predstavničkom domu PSBiH Nikole Lovrinovića povodom inicijative zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića o obilježavanju 25. godišnjice Općeg okvirnog sporazuma za mir – Daytonskog – pariškog mirovnog sporazuma u PSBiH. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću