MENI
17.11.2020

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović razgovarao s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragan Čović danas je u Zagrebu održao sastanak s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Sastanak je obuhvatio razgovor o euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, prekograničnoj saradnji i zaštiti prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda. Također, razgovarali su o rezultatima lokalnih izbora u BiH, izmjenama izbornog zakonodavstva i unutrašnjim prilikama.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo snažnim odazivom hrvatskoga naroda na održanim lokalnim izborima, na kojima je, kako je kazao, hrvatski narod pokazao nepobitnu opredijeljenost zajedništvu i proevropskom putu BiH.

Istaknuo je prioritetom zaštitu prava hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, te važnost političkog dijaloga u ostvarenju pomaka na putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u. Kazao je kako će partneri u Republici Hrvatskoj nastaviti pružati podršku legitimnim političkim predstavnicima Hrvata u BiH, te pitanjima i projektima od važnosti za hrvatski narod u BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora, naglašavajući iznova da su Hrvati Bosne i Hercegovine nezaobilazan politički faktor. Izražavajući zadovoljstvo saradnjom s partnerima iz Republike Hrvatske, uputio je i zahvale za prepoznavanje izazova s kojima su Hrvati u BiH kontinuirano suočeni.

Put ka stabilnosti, razvoju i euroatlantskim integracijama put je za koji se hrvatski narod u Bosni i Hercegovini snažno izjasnio, zaključeno je tokom sastanka zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Dragana Čovića i ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana. (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića) 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću