MENI
24.11.2020

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović susreo se s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragan Čović susreo se s ambasadorom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Ivanom Sabolićem.

Tokom današnjeg susreta dr. Čović i ambasador Sabolić razgovarali su o mjerama koje institucije provode u borbi i suzbijanju širenja korona virusa, osobito u posljednja dvije sedmice kada cjelokupni prostor jugoistočne Evrope, kao i zemlje članice Evropske unije, imaju povećan broj zaraženih. Sve aktivnosti u ovome pogledu trebaju biti nastavljene kontinuirano i s preporukama epidemiologa, i medicinske struke i institucija civilne zaštite kako bi zdravstveni sistem nesmetano mogao funkcionirati u ovome zimskom periodu, rečeno je tokom susreta.

Na sastanku se razgovaralo i o nedavnim tragičnim napadima i incidentima u BiH koji se dovode u vezu sa migrantima i koji su sve učestaliji u posljednje vrijeme što dodatno usložnjava sigurnosnu situaciju.

Dr. Čović i ambasador Sabolić razgovarali su i o aktuelnoj političkoj situaciji, te je ocijenjeno da je potrebno intenzivirati razgovore na višim nivoima nakon što su, uz izuzetak grada Mostara, održani lokalni izbori. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Čović izdvojio je zastoje u provođenju izborne reforme i nužnost vraćanja tim aktivnostima. Potpisani sporazum u Mostaru između legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda i bošnjačkih političkih predstavnika kojim su regulirana izborna pravila za Mostar, te principi izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, služe kao osnov za nastavak pregovora kojim se ključna pitanja funkcionisanja države trebaju riješiti. Legitimno predstavljanje, ustavno zagarantovano kroz konstitutivnost tri naroda, je ustavni princip koji regulira odnose između tri nacionalne grupe i koje garantira punu suverenost Bosne i Hercegovine, ali i jedan od uslova za nastavak evropskog puta i stjecanje statusa kandidata, naglašeno je na sastanku.

Tokom razgovora posebice je izdvojena saradnja dvije susjedne države kao primjer privredne i ekonomske saradnje, te direktna ulaganja kako institucija Republike Hrvatske tako i realnog sektora, gdje je upravo Republika Hrvatska jedna od najistaknutijih zemalja u tome partnerskom pogledu. Također, pomoć kapitalnim i infrastrukturnim projektima koje podržava Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske jedan je od mehanizama koji se pokazao kao iznimno uspješan, osobito u Vladi premijera Plenkovića, čija je Vlada, kako je zajednički ocijenjeno, podignula stepen direktne podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini. (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću