MENI
24.2.2021

Održana 26. sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u prvosudnim institucijama BiH

Na 26. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH svjedočio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

U fokusu interesovanja članova Privremene istražne komisije bio je status zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), o javnim nabavkama, te o sprečavanju sukoba interesa, čije je usvajanje među 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije na zahtjev BiH za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Naglašavajući da Vijeće ministara BiH neće biti prepreka za usvajanje bilo kog zakona, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da je Zakon o javnim nabavkama danas upućen u parlamentarnu proceduru, dok su zakoni o VSTV-u i sprečavanju sukoba interesa u fazi izrade u Ministarstvu pravde BiH.

Prema riječima Tegeltije, u vezi sa zakonom o VSTV-u postoje neslaganja, budući da, kako je naveo, predstavnici institucija Republike Srpske smatraju da je problema u pravosuđu mnogo, te da je potrebno pristupiti cjelovitoj reformi pravosuđa, a ne samo jednom segmentu te reforme.

Pojašnjavajući da, uprkos pomenutim neslaganjima, očekuje da će zakoni o VSTV-u i sprječavanju sukoba interesa vrlo brzo biti u proceduri, Tegeltija je izrazio optimizam da će, kako je rekao, BiH uskoro imati dovoljno kredibilan zahtjev za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću