MENI
25.7.2013

Okončana 51. sjednica Predstavničkog doma


Na 51. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, predlagač Vijeće ministara BiH.

U drugom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, predlagač Vijeće ministara BiH, a u prvom čitanju Prijedlog zakona o volontiranju u prvom čitanju, predlagač Vijeće ministara BiH, upućen je na usaglašavanje Kolegiju doma.

Odloženo je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u prvom čitanju, predlagač poslanica Nermina Zaimović-Uzunović i zadužena nadležna komisija da organizira javnu raspravu o implementaciji Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, te da nakon javne rasprave dostavi izvještaj Predstavničkom domu PSBiH sa prijedlogom mjera i zaključaka, kada bi se Predstavnički dom izjasnio i o prijedlogu izmjena i dopuna ovog Zakona.

Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera.

Usvojen je Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2012. godinu, s Mišljenjem i zaključcima sadržanim u njemu. Također, usvojen je zaključak u kojem Predstavnički dom preporučuje da se u 2013. godini Agencija u maksimalnoj mjeri usmjeri i na učinke u ostvarivanju svih zakonom i strategijom predviđenih aktivnosti.

Usvojen je zaključak o osnivanju Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje zakonitosti postupanja nadležnih državnih organa u slučaju privođenja i zadržavanja Šemsudina Mehmedovića, poslanika u Predstavničkom domu. U Istražnu komisiju su imenovani Amir Fazlić, Mirsad Đugum, Niko Lozančić, Mirsad Mešić, Zvonko Jurišić, Dušanka Majkić i Aleksandra Pandurević.

Nije usvojeno Mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i zadužena je Ustavnopravna komisija da dostavi novo Mišljenje o Prijedlogu zakona.
Nije primljena k' znanju Informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2012. godinu.

Usvojena je inicijativa zastupnika Saše Bursaća s nastavka 49. sjednice Doma, održanog 8. 7. 2013. koja je pokrenutra s ciljem sagledavanja stanja na graničnim i malograničnim prijelazima s Hrvatskom i ustanovljenja da li ima problema s prelaskom građana i robe i da se predlože konkretne mjere za rješavanje eventualnih problema.

Nije usvojena Inicijativa poslanika Denisa Bećirovića s 47. sjednice Predstavničkog doma, održane 18. 4. 2013. kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da do kraja 2013. godine raspiše konkurs za stipendiranje hiljadu najboljih studenata iz Bosne i Hercegovine u 2014. godini, kao ni inicijativa poslanice Nermine Ćemalović s 48. sjednice Predstavničkog doma, održane 23. 5. 2013. da Vijeće ministara BiH najkasnije u roku od šest mjeseci pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Zakon o transplantaciji organa i donorstvu u Bosni i Hercegovini.

Nije usvojen zaključak poslanice Nermine Ćemalović u kojem je predloženo da Vijeće ministara BiH zaduži Direkciju za ekonomsko planiranje da sačini analizu koliko našu državu (fondove) košta transplatacija bubrega, a koliko hemodijalizirani pacijent. Zaključak je predložen povodom rasprave o inicijativi Nermine Ćemalović s 48. sjednice Predstavničkog doma, održane 23. 5. 2013. kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od šest mjeseci pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Zakon o transplantaciji organa i donorstvu u Bosni i Hercegovini. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću