MENI
30.3.2021

Članovi rukovodstva domova Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa ministrom vanjskih poslova Republike Italije

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa ministrom vanjskih poslova Republike Italije Luigi Di Maiom.

Članovi rukovodstva domova zahvalili su se visokom gostu na svesrdnoj pomoći koju prijateljska Italija pruža Bosni i Hercegovini i našem putu ka evropskim integracijama. Pri tome je, kako je rečeno, značajna podrška kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu.

Tokom današnjeg razgovora neizostavna tema bila je aktuelna situacija vezana za pandemiju koronavirusa. Istaknuto je da mehanizam COVAX nije odgovorio očekivanjima i po riječima ministra Di Maioa nužno ga je najozbiljnije preispitati i izvući pouke iz situacije u kojoj su zemlje sa više novca preskakale siromašnije. To je, kako je istaknuto, poremećaj koji se mora sanirati da bi bilo povraćeno izgubljeno povjerenje u međunarodne institucije. Gospodinu Di Maiou danas je upućena molba da, koliko je u prilici, pomogne isporuci vakcina iz programa COVAX za koja je naša zemlja uplatila značajna sredstva.

Najvažniji vanjski izazovi sa kojima se BiH susreće, kako je danas istaknuto, su put ka članstvu u euroatlantskim integracijama i migranstka kriza. Na unutarnjem planu izazovi su vezani za izmjenu izbornog zakonodavstva i preostalih ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji. S tim u vezi, zajednički je istaknuto očekivanje da će 2021. predstavljati godinu u kojoj će biti okončan taj proces i biti dobijen kandidatski status što bi predstavljalo i snažan poticaj brojnim daljim reformama u Bosni i Hercegovini. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću