MENI
9.4.2021

Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Safet Softić održao online sastanak sa predsjednikom Komisije za vanjske i evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije

Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić održao je danas online sastanak sa predsjednikom Komisije za vanjske i evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije Pierom Fassinom.

U srdačnom i otvorenom razgovoru poslanik Fassino potvrdio je da Italija snažno podržava proces evropskih integracija BiH i svih država Zapadnog Balkana. S tim u vezi, predsjednik Komisije za vanjske i evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije izrazio je nadu da će BiH do juna ove godine dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Poslanik Fassino ocijenio je da bi dobijanje kandidatskog statusa bio veoma važan korak kojim bi, kako je rekao, bila potvrđena evropska perspektiva BiH i koji bi značajno doprinio koheziji, stabilnosti i napretku BiH i cijelog regiona.

Prema riječima Fassina, Parlament i Vlada Italije podstiču ključne institucije EU da ubrzaju proces evropskih integracija država Zapadnog Balkana i to tako što bi se svakoj od zemalja odredili jasni datumi i mape puta za provođenje ključnih reformi u tom procesu. S tim u vezi, Fassino je pozvao Softića da, u svojstvu predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH, 26. aprila ove godine aktivno učestvuje na Interparlamentarnoj konferenciji predstavnika parlamentarnih komisija za vanjske poslove iz zemalja regiona. Osim članova Komisije za vanjske i evropske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Italije kao organizatora, u radu Konferencije učestvovat će, kako je najavljeno, i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, predstavnik zemalja Evropske trojke, kao i italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Zahvaljujući se na pozivu za Konferenciju i prihvatajući ga sa zadovoljstvom, predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Safet Softić ocijenio je da stavovi prijateljske Italije, njenog Parlamenta i Vlade, predstavljaju ohrabrenje za evropski i euroatlantski put BiH. Apostrofirajući opredjeljenje svih ključnih političkih faktora u BiH da se država pridruži EU, Softić je ocijenio da je aktuelna politička i epidemiološka situacija, izazvana posljedicama pandemije koronavirusa, značajno usporila proces evropskih integracija, ali i dodao da u posljednje vrijeme BiH čini značajne napore kako bi ispunila ključne prioritete iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Softić je Fassina upoznao s aktuelnim reformama koje BiH provodi, ističući posebno donošenje Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakona o sukobu interesa, kao i Zakonu o javnim nabavkama, koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri. Prema Softićevim riječima, u toku su razgovori u vezi sa reformom izbornog zakonodavstva i provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, kao i formiranje Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, u koji bi, kazao je Softić, trebali da budu uključeni i predstavnici Centralne izborne komisije BiH, te predstavnici opozicionih stranaka u PSBiH.

Bilo je riječi i o razvoju bilateralnih odnosa BiH i Italije, koji su obostrano ocijenjeni kao veoma dobri. Zajednički je konstatirano da postoji dosta prostora za jačanje odnosa u oblasti ekonomije, posebno na planu većeg prisustva italijanskih preduzetnika u BiH i povećanja obima vanjskotrgovinske razmjene. Također je naglašena potreba jačanja saradnje u oblasti obrazovanja i kulture.

Razgovaralo se i o jačanju međuparlamentarnih odnosa, te je, s tim u vezi, dogovoreno da se u maju ove godine, u skladu sa epidemiološkom situacijom, organizira sastanak parlamentarnih komisija za vanjske poslove.

Online sastanku Softića i Fassina prisustvovali su i ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović i zamjenik ambasadora Italije u BiH Matteo Evangelista. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću