MENI
27.4.2021

Održana 28. sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH

Na 28. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, u okviru rasprave o postupanju po svim pristiglim predstavkama usvojen je sljedeći zaključak "Privremena istražna komisija dostavlja sve zaprimljene predstavke Uredu disciplinskog tužioca (UDT), sa zahtjevom za nadležno postupanje ili proslijeđivanje na nadležno postupanje u slučajevima u kojim  UDT utvrdi nadležnost neke druge institucije.

Privremena istražna komisija traži od UDT-a da u roku od 30 dana dostavi informaciju o postupanju po svakoj pojedinačnoj predstavci (preuzeto nadležno postupanje, proslijeđeno drugoj instituciji (navesti kojoj), i slično).

Privremena istražna komisija dalje traži od UDT-a da u roku od dodatnih 30 dana dostavi informaciju o postupanju po svakoj pojedinačnoj predstavci za koju je UDT preuzeo nadležno postupanje (otvorena istraga, provedena istraga, pokrenut disciplinski postupak, obustavljena istraga, drugi ishod...)

Sekretarijat Privremene istražne komisije će osigurati dostavu UDT-u svih predstavki koje komisija zaprimi u narednom periodu, sa identičnim zahtjevima kako je navedeno iznad."

Nakon rasprave u okviru dogovora o metodologiji izrade Izvještaja Privremene istražne komisije, zaključeno je da svi članovi Privremene istražne komisije koji to žele mogu pripremiti nacrt dijelova za potrebe sačinjavanja Izvještaja Privremene istražne komisije, te isti dostaviti predsjedavajućem u roku od 30 dana. Predsjedavajući će u roku od dodatnih 20 dana dostaviti konačni nacrt Izvještaja svim članovima komisije na razmatranje.

Članovi Privremene istražne komisije danas su usvojili prijedlog da se na svjedočenje pred ovim organom pozovu predsjednik i sudija Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci Asmir Koričić odnosno Igort Dabić, zatim predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Halil Lagumdžija kao i predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta Jadrank Grčević. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću